Biely čaj
Biely čaj je najjemnejši druh čaju. V skorších časoch bol tak vzácny, že ho smeli popíjať len čínski cisári. Dnes prednosti tohto čaju postupne objavuje aj západný svet. Biely čaj by sa dalo povedať doháňa pre svoju obľubu čaj zelený. Je to tým, že chuť bieleho čaju je lahodná a jemná navyše má blahodárne účinky pre náš organizmus. Je to druh čaju, ktorý je vyrábaný zpacováním prvých, ešte nerozvinutých čajových lístkov opäť z kríka čajovníka Camellia sinensis. Tieto krehké lístky sa zbierajú iba počas krátkeho obdobia v roku. V momente, keď začne obdobie dažďov, čajové púčiky sa roztvoria do lístkov a prichádzajú o svoju jemnú, sviežu jedinečnú chuť bieleho čaju. Mladé čajové lístky majú hebké striebristo biele chĺpky. Biely čaj je v obľube nielen pre svoju chuť, ale tiež preto, že je prospešný pre ľudské zdravie. Osahuje prírodné účinné antioxidanty, pomáha pri redukcii váhy. Aj cez to, že je jeho pestovanie veľmi náročné a špecifické pre konečný výsledok to stojí z to.
zobraziť viac
Postup výroby bieleho čaju :
1.Zber - počas jari sa zbierajú iba mladé výhonky, pri vyberaných druhoch len nerozvinuté púčiky
2.Fermentácia - pri výrobe bieleho čaju je fermentácia len nepatrná, pri niektorých druhoch takmer žiadna
3.Sušenie - sušenie prebieha veľmi pomaly, často tradične na priamom slnku
Oblasti produkcie bieleho čaju : Čína, Nepál, Tiwan,Thajsko, Sri lanka,
Ruisui taiwan
Dhankuta Nepal
Fujian Čina