Čaje z čajovníka
Čajovník čínsky
Je vždyzelený ker z rodu čajovník a čeľade čajovníkovité. Jeho listy a púčiky poskytujú čaj, ktorý obsahuje 2,5 % kofeínu. Pochádza z juhovýchodnej Ázie a dnes sa pestuje v trópoch, subtrópoch a v teplých krajinách mierneho pásma celého sveta.
Podľa ľudovej čínskej báje objavil čaj čínsky cisár Šen-nung pred 5000 rokmi. Cisár, ktorý bol podľa tohto príbehu zároveň zakladateľom čínskej medicíny a poľnohospodárstva, pil len prevarenú vodu, keď mu do kotlíka s ňou spadol list čajovníka, pod ktorým sedel. V svojich textoch neskôr opísal povzbudivú silu tohto nápoja, ktorý sa neskôr rozšíril do celého sveta.
Čaj je odpradávna preslávený svojim pozitívnym zdravotným vplyvom. Nedávne štúdie naznačujú, že čaj pomáha znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení, pomáha pri liečbe niektorých foriem rakoviny, podporuje zdravie ústnej dutiny, znižuje krvný tlak, pomáha pri redukcii hmotnosti a obsahuje vysoký podiel antioxidantov, ktoré zmenšujú negatívne vplyvy UV žiareni.
zobraziť viac
Spracovanie čaju
Všetky druhy čaju pochádza z tejto jedinej rastliny. Delí ich od seba hlavne stupeň fermentácie. Spracovanie sa teda líši podľa druhu čaju.
Fáza spracovania
1.Fermentácia
je prirodzený kvasný proces, ktorý začne prebiehať prakticky hneď po
odtrhnutí lístkov od rastliny. Jedná sa vlastne o oxidáciu polyfenolov,
ktoré tvoria asi 30% čajového listu. Dochádza k zmene chemických
vlastností. Zastaviť fermentáciu je možné zahriatím. To sa vykonáva buď
na kovových panviciach (čínsky spôsob) alebo spraovaním (japonský
spôsob).
2.Zavädnutie - čerstvo zozbieranej lístky sa nechajú na
suchom vzdušnom mieste 10-16 hodín zavädnúť tak, aby stratili svoju
krehkosť a bolo možné s nimi ďalej pracovať, bez toho aby sa rozdrvili.
3.Rolovanie
- strojový proces, pri ktorom sa rozruší bunková štruktúra listu a
uvoľnia sa rôzne chemické látky a enzýmy podporujúce fermentáciu
4.Sušenie
- lístky sa sušia na pásových sušičkách. Obsah vody by mal klesnúť pod
3%, ale nesmie dôjsť k pripáleniu lístkov, pretože čaj potom väčšinou
získa nežiaduce praženú či karamelovú príchuť či arómu.
5.Triedenie je konečný proces spracovania lístkov.
Typy čaju:
Zelený čaj: nefermentovaný
Biely čaj: ľahko fermentovaný
Oolong: čiastočne fermentovaný
Polozelený čaj: čiastočne fermentovaný
Čierny čaj: čaj dokonale fermentovaný
Puerh: 2 × fermentovaný, 2. fermentácia za prítomnosti mikroorganizmov
2023 Simao Sheng Bing
Popis :Koláč zeleného pu - erhu lisovaného začiatkom roku 2023.Zloženie: 100% gushuPríprava:odlomíme malí kúsok z lisovaného ..
2023 Simao Zhuan
Popis :Koláč zeleného pu - erhu lisovaného začiatkom roku 2023.Zloženie: 100% gushuPríprava: Odlomíme malí kúsok z lisovaného čaju..
BIO India-Nilgiri Čierny čaJ Masalla chai
Popis : Masalla chai alebo indická zdraviu prospešná bomba. Tento nápoj ktorý sa varí spolu s mliekom sa vďaka svojej chuťi a hlavne zd..
BIO Japonsko Zelený čaj Bancha
Popis : Je typ zeleného Japonského čaju ktorý sa nazýva v Japonsku aj ako čaj na každodenné pitie. Na výrobu sa používajú spodné ..
Bio Japonsko Čierny čaj Benifuuki
Popis : Japonskou je domovinou zeleného čaju, nešpecializuje sa na čierny čaj avšak Benifuuki je výnimka. Japonci chceli vymyslieť odli..
Bio Nepál Orange Sunshine čaj
Popis : Špeciálny jemný druh čierneho čaju. Vyrába sa iba raz ročne a to počas letného Nepálskeho festivalu. Tento čaj produkuje ..
Bio Nepál Zelený čaj
Popis : Tento čaj produkuje veľmi známy čajový výrobca z Nepálu. Svoje polia ako aj výrobu majú umiestnenú vo východnom Nepále provinci..
Bio Nepál Biely čaj
Popis :Tento čaj produkuje veľmi známy čajový výrobca z Nepálu. Svoje polia ako aj výrobu majú umiestnenú vo východnom Nepále provincií..
Bio Nepál Čierny čaj Ortodoxný
Popis : Tento čaj produkuje veľmi známy čajový výrobca z Nepálu. Svoje polia ako aj výrobu majú umiestnenú vo východnom Nepále provinci..
Ćierny čaj na Chudnutie
Popis : Zmes čierneho Cejlónskeho čaju spolu s Cambogia Garcinia. Táto rastlina ktorá pochádza z pralesov na Sri Lanke Je bohatým príro..
Ćierny ćaj Pokoj
Popis :Zmes čierneho Cejlónskeho čaju spolu s kvetmi Sepalika. Je to ajurvédska bylina ktorá rastie v Himalájach a na Sri Lanke. Využív..
Čierny čaj Śkorica
Popis :Zmes čierneho Cejlónskeho čaju s pravou cejlónskou skoricou. Sri Lanka je najväčším pestovateľom skořice na ..