Jazmínový čaj
Jazmín je nádherne kvitnúci popínavý ker, ktorý miluje slnko. Prirodzene sa vyskytuje v oblasti Malej Ázie a v Číne, ničmenej ho možno vysadiť aj u seba na záhrade. Okrem prekrásnych kvetov, ktoré sa rozotvárajú iba v noci, Vás rozhodne zaujme jeho typická sladká vôňa. Nie je preto divu, že kraľuje v aromaterapii a kozmetickom priemysle.
Na svoje si ale prídu aj milovníci čajov. Jazmínový čaj je preslávený svojou chuťou aj arómou. Nemyslite si však, že sa jedná o nálev z čistého sušeného jazmínu. V skutočnosti sa jedná o klasický čaj (zelený, čierny), ktorý je iba “prevoňaný” lístkami a kvetmi jazmínu.
Tento proces prebieha tak, že zrána nazbierané púčiky sa na večer rozprestrú na sušiace sa lístky ćajovníka a po dobu štyroch hodín sa miesi ich aróma a prestupuje chuť do čaju. Tento proces sa ideálne niekoľkokrát opakuje, aby výsledný nálev spĺňal najvyššiu možnú kvalitu. Pôvodne bol jazmínový čaj určený iba pre kráľovskú rodinu. Prvé zmienky súvisia s dynastiou Ming, ale postupne sa našťastie stal prístupným aj pre ľudové vrstvy. Nálev má príjemne hodvábnu chuť pôsobí ako skvelý uvoľňovač mysle. Opatrne by s ním mali však zaobchádzať budúce mamičky až do záverečného štádia tehotenstva.
zobraziť viac
Kvitnúce čaje do istej miery ilustrujú čínsku históriu. Umenie ich výroby je starobylé. Údajne sa pripravovali pre potechu čínskych cisárov a ich dvora. Úžasná ručná práca, ktorá spočíva v detailnom zväzovaní čajových lístkov s najrôznejšími farebnými kvetmi (chryzantémy, jazmín, ľalie, ibištek alebo nechtík) uchvacovala svojou nádherou všetky generácie panovníkov. Až do 60. rokov minulého storočia. Vtedy kvitnúce čaje vláda Čínskej ľudovej republiky označila za buržoázny prežitok a ich výrobu aj predaj zakázala.
Teraz sú ale kvitnúce čaje späť a krajina ich exportuje do celého sveta. Stávajú sa krásnymi darčekmi, robia radosť milovníkom pokoja a čistej harmónie. Keď totiž kvitne čaj, čas sa na chvíľu zastaví ...
Do vopred vyhriatej sklenenej kanvičky nalejte mierne vychladenú prevarenú vodu a jemne spustite čajovú guľôčku na dno. Tá v priebehu niekoľkých minút začne rozkvitať do prekrásneho tvaru. Čím dlhšia je doba lúhovania, tým intenzívnejšia je chuť aj vôňa