Plantážová káva

Pestovanie kávy

Káva ako taká pochádza z plodov kávovníka. Kávovník je ovocný strom a jeho plody sú veľmi podobné našej čerešni tvarom, ale ak krásnou čevenou farbou, ktorá býva v období zberu až červenofialová.  Konkrétne kávovník arabský je tropický, subtropický krík dokonca strom, ktorý patrí do čeľade marenovité (Rubiaceae). Pochádza z Etiópskych oblastí a jeho charakteristickou vlastnosťou sú okrem červených bobuľovitých plodov tmavozelené listy až 15 cm dlhé. Tento kávovník je najtypickejší pri pestovaní kávy.

Pôvodne divoko žijúca rastlina sa rozšírila do celého sveta ako strom alebo ker na produkciu kávových semien. Dnes už existuje niekoľko druhov tejto rastliny, ktorá sa medzi sebou kríži a šľachtí aby bola odolnejšia voči škodcom, ktorý dokážu spôsobiť veľmi veľké škody.

zobraziť viac

Africký kontinent Etiópia, konkrétne oblasť Kaffa je  dnes ešte stále domovom divoko rastúcej formy tejto rastliny. Z tejto oblasti sa postupne dostala do Arábie a do všetkých oblastí po celom svete kde je priaznivé podnebie a prírodné podmienky na pestovanie. Pre svoj rast potrebuje kávovník dostatok vlahy a slnka, preto je najideálnejšia oblasť pestovania vlhké tropické pásmo

Na pestovanie kávy na plantážach sa využívajú tri základné druhy kávovníka a to Arabský kávovník, Robusta a Coffea Liberica.

Zber


Prvá úroda kávovníkov prichádza v troch až štyroch rokoch. Najideálnejšie obdobie je vek  päť až šesť rokov kedy je najväčšia úroda. V prostredí kde je sú časté zmeny ročných období kávovníky produkujú plody raz za rok, no v tropickejších oblastiach kde sú zmeny medzi obdobím sucha a dažďa minimálne, môžu plodiť aj dvakrát za rok. Takúto úrodu delia na dve časti a to na hlavnú a vedľajšiu. Kávovníky ktoré produkujú plody dvakrát do roka sa objavujú v Kolumbiu, Keni alebo východnej časti Konžskej demokratickej republiky. Doba zberu v týchto oblastiach sa síce predlžuje na 10 až 12 týždňov pretože plody nedozrievajú naraz, no hlavná časť zberu sa sústreďuje do šiestich až ôsmych týždňov.

Metódy spracovania kávy

Po starostlivom pestovaní a zbere kávových čerešní, prichádza na rad ich spracovanie. Spracovaním sa má na mysli vydolovanie zrnka kávy z čerešne tak, aby boli pripravené na export. Spracovanie je pritom veľmi dôležité. Druh spracovania vplýva nie len na chuť a arómu kávy, ale aj kvalitu zrnka. Správnym spracovaním totiž predchádzame možnému výskytu plesní.

Suchá metóda : Táto metóda sa považuje za najjednoduchší a najmenej finančne náročný proces. Využíva sa najmä v krajinách, kde je nedostatok vodných zdrojov. Kávovníkové čerešne sa zbavia nečistôt a rovnomerne sa rozložia na pripravenú plochu.Kávy spracované touto metódou majú ovocné, čokoládové a orieškové chute.

Mokrá metóda : Sa využíva na plantážach, kde je dostatočný prísun vody, Vďaka ponoreniu do vody sa čerešňa zbavuje nečistôt a tiež sa vytriedia zrelé (ťažšie) čerešne od nezrelých a poškodených. Kávy spracované touto metódou chutia sviežo a mávajú ovocný nádych.

Polomokrá metóda -  Kávovníkové čerešne sa podobne ako pri mokrom spôsobe presúvajú do vodných nádrží, kde sa pretriedia a potom sa pomocou strojov odstráni šupka a časť dužiny. V prípade polomokrej metódy sa odstráni iba šupka a zrnko sa necháva sušiť spolu s dužinou. Dužina so zrnkom fermentuje a vďaka tomu získava množstvo sacharidov ako aj výraznú chuť.

Praženie kávy

Praženie kávy je najdôležitejšou fázou prípravy kávy. Stupeň upraženia kávy ovplyvňuje chuť, arómu a všetky ďalšie vlastnosti kávy. Počas praženia prechádza kávove zrno niekoľkými charakteristickými fázami a mení farbu. Proces praženia sa začína po dosiahnutí 200°C.

Káva nadobúda hnedastú farbu a zvyšovaním teploty postupne ešte viac tmavne. Zrno stratí vlhkosť, váha upraženej kávy klesne podľa typu praženia a vlhkosti zelenej kávy o 10 až 20 %. Postupne sa karamelizujú cukry a prebiehajú ďalšie procesy, pri ktorých káva získava neopakovateľnú arómu a chuť


Správna doba spotreby

Ideálna doba spotreby kávy je 1 rok od upraženia. Kávu si dávame pražiť v malých množstvách (aby sme zachovali vždy čerstvosť kávy) u renomovaného Slovenského dovozcu a pražiara  kávy. Ktorý rovnako ako my ma svoju prevádzku pod Poľanou :)


Porovnať výrobok (0)


Bolívia BIO

Bolívia BIO

Popis : Bolívijská káva má veľmi dobrú kvalitu a to hlavne vďaka vplyvu priaznivých poveternostných podmienok. Drvivá väčšina bolívijskej ká..

8,20€ Bez DPH: 8,20€
Brazília - Santos

Brazília - Santos

Popis :Brazília je najväčší producent kávy na svete, pričom podstatnou časťou produkcie je arabika. Brazílska káva je pripravovaná suchým ..

7,30€ Bez DPH: 7,30€
Brazília - Yellow Bourbon

Brazília - Yellow Bourbon

Popis : Ide o najviac cenenú brazílsku kávu. Bourbon je spolu s typicou pôvodnou a tradičnou varietou arabiky. Vyznačuje sa žltou far..

7,30€ Bez DPH: 7,30€
Burundi

Burundi

Popis :Burundi je krajina o trochu väčšia ako Slovensko. Pri 8 miliónovej populácií sa živí okolo 800 000 farmárov pestovaním kávy, väčšino..

8,20€ Bez DPH: 8,20€
Dominikánska rep.- Barahona

Dominikánska rep.- Barahona

Popis : Káva je zbieraná ručne a spracovávaná až na výnimky mokrou cestou, s dosušovaním na slnku. Santo Domingo, ako je dominikánska káva..

7,30€ Bez DPH: 7,30€
El Salvador - Finca Divisadero

El Salvador - Finca Divisadero

Popis : Salvador ako najmenšia krajina Strednej Ameriky ponúka mimoriadnu plantážovú kávu, kde korene pestovania siahajú k indiánom, ktorí..

8,20€ Bez DPH: 8,20€
Etiópia - Keffa

Etiópia - Keffa

Popis : Etiópia - Keffa  pochádza z jednej z najstarších kávových plantáží na svete. Horské lesy juhozápadnej Etiópie ukrývajú malé t..

8,20€ Bez DPH: 8,20€
Etiópia - Sidamo BIO

Etiópia - Sidamo BIO

Popis : Etiopia Sidamo pochádza z jednej z najstarších kávových plantáží na svete. Horské lesy juhozápadnej Etiópie ukrývajú malé tradičné..

8,20€ Bez DPH: 8,20€
Guatemala - Atitlan

Guatemala - Atitlan

Popis : Veľa ľudí považuje práve vysokohorskú guatemalskú kávu za najlepšiu. Je to hlavne preto lebo nadmorská vyška tiež veľmii ovplyvňuje ..

7,30€ Bez DPH: 7,30€
Honduras - Marcala BIO

Honduras - Marcala BIO

Popis :Oblasť Marcala sa nachádza v juhozápadnej časti Hondurasu. Táto časť Hondurasu je známa hlavne pre svoju výnimočnú kávu, ktorá prek..

7,30€ Bez DPH: 7,30€
India - Monsooned Malabar

India - Monsooned Malabar

Popis : Je najpopulárnejšia, najzaujímavejšia a najkvalitnejšia Plantážna káva. Monsooned Malabar  sa právom vyšvihla na prvú priečku m..

8,20€ Bez DPH: 8,20€
Kolumbia - Supremo

Kolumbia - Supremo

Popis : Supremo patrí pre jej bohatú, hladkú a plnú chuť k najobľúbenejším kávam z Columbie. Kávovníky pestujú farmári v ideálnych klimati..

7,30€ Bez DPH: 7,30€
Zobrazenie 1 až 12 z 20 (2 stránok)