Plantážová káva

Pestovanie kávy

Káva ako taká pochádza z plodov kávovníka. Kávovník je ovocný strom a jeho plody sú veľmi podobné našej čerešni tvarom, ale ak krásnou čevenou farbou, ktorá býva v období zberu až červenofialová.  Konkrétne kávovník arabský je tropický, subtropický krík dokonca strom, ktorý patrí do čeľade marenovité (Rubiaceae). Pochádza z Etiópskych oblastí a jeho charakteristickou vlastnosťou sú okrem červených bobuľovitých plodov tmavozelené listy až 15 cm dlhé. Tento kávovník je najtypickejší pri pestovaní kávy.

Pôvodne divoko žijúca rastlina sa rozšírila do celého sveta ako strom alebo ker na produkciu kávových semien. Dnes už existuje niekoľko druhov tejto rastliny, ktorá sa medzi sebou kríži a šľachtí aby bola odolnejšia voči škodcom, ktorý dokážu spôsobiť veľmi veľké škody.

zobraziť viac

Africký kontinent Etiópia, konkrétne oblasť Kaffa je  dnes ešte stále domovom divoko rastúcej formy tejto rastliny. Z tejto oblasti sa postupne dostala do Arábie a do všetkých oblastí po celom svete kde je priaznivé podnebie a prírodné podmienky na pestovanie. Pre svoj rast potrebuje kávovník dostatok vlahy a slnka, preto je najideálnejšia oblasť pestovania vlhké tropické pásmo

Na pestovanie kávy na plantážach sa využívajú tri základné druhy kávovníka a to Arabský kávovník, Robusta a Coffea Liberica.

Zber


Prvá úroda kávovníkov prichádza v troch až štyroch rokoch. Najideálnejšie obdobie je vek  päť až šesť rokov kedy je najväčšia úroda. V prostredí kde je sú časté zmeny ročných období kávovníky produkujú plody raz za rok, no v tropickejších oblastiach kde sú zmeny medzi obdobím sucha a dažďa minimálne, môžu plodiť aj dvakrát za rok. Takúto úrodu delia na dve časti a to na hlavnú a vedľajšiu. Kávovníky ktoré produkujú plody dvakrát do roka sa objavujú v Kolumbiu, Keni alebo východnej časti Konžskej demokratickej republiky. Doba zberu v týchto oblastiach sa síce predlžuje na 10 až 12 týždňov pretože plody nedozrievajú naraz, no hlavná časť zberu sa sústreďuje do šiestich až ôsmych týždňov.

Metódy spracovania kávy

Po starostlivom pestovaní a zbere kávových čerešní, prichádza na rad ich spracovanie. Spracovaním sa má na mysli vydolovanie zrnka kávy z čerešne tak, aby boli pripravené na export. Spracovanie je pritom veľmi dôležité. Druh spracovania vplýva nie len na chuť a arómu kávy, ale aj kvalitu zrnka. Správnym spracovaním totiž predchádzame možnému výskytu plesní.

Suchá metóda : Táto metóda sa považuje za najjednoduchší a najmenej finančne náročný proces. Využíva sa najmä v krajinách, kde je nedostatok vodných zdrojov. Kávovníkové čerešne sa zbavia nečistôt a rovnomerne sa rozložia na pripravenú plochu.Kávy spracované touto metódou majú ovocné, čokoládové a orieškové chute.

Mokrá metóda : Sa využíva na plantážach, kde je dostatočný prísun vody, Vďaka ponoreniu do vody sa čerešňa zbavuje nečistôt a tiež sa vytriedia zrelé (ťažšie) čerešne od nezrelých a poškodených. Kávy spracované touto metódou chutia sviežo a mávajú ovocný nádych.

Polomokrá metóda -  Kávovníkové čerešne sa podobne ako pri mokrom spôsobe presúvajú do vodných nádrží, kde sa pretriedia a potom sa pomocou strojov odstráni šupka a časť dužiny. V prípade polomokrej metódy sa odstráni iba šupka a zrnko sa necháva sušiť spolu s dužinou. Dužina so zrnkom fermentuje a vďaka tomu získava množstvo sacharidov ako aj výraznú chuť.

Praženie kávy

Praženie kávy je najdôležitejšou fázou prípravy kávy. Stupeň upraženia kávy ovplyvňuje chuť, arómu a všetky ďalšie vlastnosti kávy. Počas praženia prechádza kávove zrno niekoľkými charakteristickými fázami a mení farbu. Proces praženia sa začína po dosiahnutí 200°C.

Káva nadobúda hnedastú farbu a zvyšovaním teploty postupne ešte viac tmavne. Zrno stratí vlhkosť, váha upraženej kávy klesne podľa typu praženia a vlhkosti zelenej kávy o 10 až 20 %. Postupne sa karamelizujú cukry a prebiehajú ďalšie procesy, pri ktorých káva získava neopakovateľnú arómu a chuť


Správna doba spotreby

Ideálna doba spotreby kávy je 1 rok od upraženia. Kávu si dávame pražiť v malých množstvách (aby sme zachovali vždy čerstvosť kávy) u renomovaného Slovenského dovozcu a pražiara  kávy. Ktorý rovnako ako my ma svoju prevádzku pod Poľanou :)


Porovnať výrobok (0)


La Spezia Coffe

La Spezia Coffe

Popis : Táto zmes pozostáva z 50% robusty a 50% a arabiki. Káva je stredne-silné pražená, čiže v káve cítite všetky chute ktoré kvalitn..

14,86€ Bez DPH: 12,49€
Mliečna čokoláda s nugátom

Mliečna čokoláda s nugátom

Popis : Mliečna čokoláda s nugátovou tyčinkou spája zamatovú hladkosť belgickej mliečnej čokolády a lahodné chrumkanie medovo-mandľovéh..

5,44€ Bez DPH: 4,58€
Mliečna čokoláda s pekanovými orechmi a sušienkami

Mliečna čokoláda s pekanovými orechmi a sušienkami

Popis :  Táto vynikajúca tyčinka, obsahujúca 38 % kakaovej mliečnej čokolády, je odborne vyrobená z príjemnej zmesi pekanových ore..

5,44€ Bez DPH: 4,58€
Belgický kakaový prášok

Belgický kakaový prášok

Popis : Krásna plechovka s obsahom 250 gramov kakaového prášku pripravená na rozmiešanie v horúcom mlieku. Milovníci gurmánskych pochúť..

11,39€ Bez DPH: 9,58€
Biela čokoláda s japonským čajom Matcha

Biela čokoláda s japonským čajom Matcha

Popis : Zažite kúzlo  s 27% bielou čokoládou a čajom Matcha, belgickým majstrovským dielom. Táto vynikajúca tableta z bielej čokol..

5,44€ Bez DPH: 4,58€
Horká čokoláda  s kávou z Kene

Horká čokoláda s kávou z Kene

Popis : Pozdvihnite svoj zážitok z kávy s belgickou čokoládou Café-Tasse Cafe de Kenya 60%, Táto horká čokoládová tyčinka, ob..

5,44€ Bez DPH: 4,58€
Horká čokoláda s čajom Earl Grey

Horká čokoláda s čajom Earl Grey

Popis : Odhaľte kúzlo  60% tmavej čokolády a čaju Earl Grey. Táto výnimočná tableta tmavej čokolády sa môže pochváliť 60 % kakaa n..

5,44€ Bez DPH: 4,58€
Mliečna čokoláda s lieskovými orieškami

Mliečna čokoláda s lieskovými orieškami

Popis : 38% mliečna čokoláda a lieskové oriešky - harmonickú zmes 38% kakaovej mliečnej čokolády naplnenej kúskami grilovaných lieskový..

5,44€ Bez DPH: 4,58€
Zobrazenie 1 až 8 z 8 (1 stránok)