História pestovania čaju v Indii

India je druhým najväčším producentom čaju na svete s viac ako 900 000 tonami ročne. Čaj zaviedli do Indie Briti v devätnástom storočí, aby prekonali monopol čínskej výroby.

Prvou oblasťou, ktorá bola vysadená, bola horská oblasť obklopujúca mesto Darjeeling, posadené na úpätí Himalájí, v 50. rokoch 19. storočia. Dodnes najkvalitnejšie čaje pochádzajú práve z tejto oblasti. Potom prišiel rozvoj pestovania čaju na plániach v oblasti  Assam. Tu bol nájdený aj divoký druh čaju . Táto odroda bola blízko príbuzná čínskemu čajovníku, ktorý bol dovezený Angličanmi. Mala väčšie listy ako jej čínsky náprotivok a najlepšie sa jej darilo na rovinách, zatiaľ čo kamélia čínska preferovala vyšiu nadmorskú výšku.

Nakoniec, koncom devätnásteho storočia, Briti založili čajové plantáže v horskej oblasti južného cípu Indie, vrátane slávneho masívu Nilgiri. Nilgiri znamená „Modrá hora“. Niektorí hovoria, že je to kvôli hmle, ktorá obklopuje horu, ktorá jej dodáva modrý lesk.

Po odchode Britov z krajiny sa indický čajový priemysel nezastavil. V skutočnosti čajový priemysel rýchlo rastie naďalej . Assam má viac ako 43 293 čajových záhrad, Nilgiris má viac ako 62 213 záhrad a Darjeeling má 85 čajových záhrad. Na zabezpečenie dodávok pravého čaju vláda začlenila povinný systém certifikácie do zákona o čaji z roku 1953. Výrazy „Darjeeling“, „Assam“, „Nilgiri“ “ sú už zaregistrované v rámci zemepisných označení . zákon z roku 1999. 


  • História pestovania čaju v Indii