Nepálsky čaj

Nepál má dlhú históriu pestovania čaju, ktorá sa začala založením  čajovej záhrady v Ilame v roku 1863. Historici sa domnievajú, že prvé čajové kríky v Nepále boli vypestované zo semien z daru čínskeho cisára. 

Spočiatku nepálske čaje  iba dotovali nedostatočné množstvo ćaju v Indii a vlastný čaj skoro vôbec nevyrábali. . Ale od roku 1978, keď oblasť  Ilam založil svoje vlastné továrne na spracovanie čaju, stagnujúci priemysel začal vykazovať známky oživenia. 

V roku 1982 začal Nepál produkovať svoj vlastný kvalitný čaj a päť okresov Ilam spolu s Jhapa, Dhankuta, Terhathum a Panchthar boli vyhlásené za „nepálske čajové zóny“. V poslednom desaťročí 20. storočia prišli nezávislé organizácie, aby zlepšili a zušľachtili nepálsky čaj a pomohli vytvoriť komerčne životaschopný priemysel. 

Hoci Nepálsky čaj bol svetu predstavený až po Indickom  čaji Darjeeling, je dnes jedným z najlepších na svete a dokáže vyniknúť svojou farbou, fúziou, chuťou a vôňou.

Súčasný nepálsky čajový priemysel

Dnes je viac ako 16 000 hektárov kopcovitých oblastí v Nepále venovaných pestovaniu čaju. Existuje šesť hlavných oblastí, ktoré produkujú čaj: Ilam , Panchthar, Dhankuta, Terhathum, Sindhulpalchok a Kaski. 

Nepálsky čajový  priemysel sypaného čaju zaźíva posledné roky  niečo ako renesanciu. Nová generácia malých pestovateľov čaju dokázala spojiť svoje odborné znalosti pri pestovaní a výrobe čaju. Pomáha to vytvoriť vzrušujúcu novú identitu nepálskeho čaju.


  • Nepálsky čaj