Zelený čaj

Japonský budhistický mních Eisai opísal v roku 1211 priaznivé účinky zeleného čaju takto: „Zelený čaj je pre udržanie ľudského zdravia zázračnou medicínou. Má výnimočné schopnosti predlžovať život.

Čaj, predovšetkým zelený, je dodnes najdôležitejším nápojom obyvateľov japonských ostrovov. Hoci pôvodne sa začal piť v Číne pred vyše 4 700 rokmi, aj pitie čaju v Japonsku má svoje dlhé dejiny. Encyklopédia čínskych čajov Čung-kuo čcha-ťing uvádza 138 rôznych zelených čajov, u ktorých existuje cez 12 500 podskupín.

Zelený čaj, rovnako ako čierny, sa vyrába z lístkov čajovníka čínskeho. Rozdiel medzi nimi je v spôsobe spracovania. Lístky, ktoré sa používajú na prípravu čierneho čaju, prechádzajú oxidáciou.

Účinky zeleného čaju

Zelenému čaju sa pripisuje celý rad liečivých účinkov. Obsahuje množstvo prospešných látok: antioxidanty, karotén, kofeín, flavonoidy, fluoridy, glykozidy, horčík, polyfenoly, saponín, selén, vitamín C, E, B2, zinok, teanín.

Blahodárne účinky na zdravie majú najmä flavonoidy, obzvlášť EGCG (epigalokatechín-galát), ktorý je zodpovedný za väčšinu benefitov spojených s pravidelným pitím čaju. V zelenom čaji je ho najviac, asi 70 mg/100 ml. Má mnoho účinkov, najmä antioxidačný, podporuje spaľovanie tukov, chráni svalovú hmotu pred poškodením, posilňuje imunitný systém – chráni pred infekciami, znižuje riziko srdcových chorôb a hladinu cholesterolu.

Ďalšia zložka zeleného čaju - aminokyselina L-teanín pôsobí neuroprotektívne, zlepšuje pamäť, pôsobí proti stresu a depresii.

Zelený čaj má okrem iného protizápalový účinok, preto jeho pravidelné pitie v dostatočnom množstve môže redukovať potrebné dávky liekov pri rôznych ochoreniach, pri ľahších zdravotných problémoch dokonca môže úplne nahradiť potrebu medikácie.

Ako si vybrať správne?              

Ak sa rozhodneme piť zelený čaj pre jeho pozitívne účinky, mali by sme zainvestovať do kvality. Bežné ochutené aj neochutené zelené čaje v nálevových vreckách sú rozdrvené a zle balené, čím sa zvyšuje stupeň ich oxidácie. Obsahujú okrem listov rôzne iné časti rastliny, preto je celkový obsah antioxidačných látok niekoľkonásobne nižší ako u kvalitných zelených čajov.

  • Zelený čaj