Žihľava dvojdomá

Žihľava všade prítomná a zaradená ako kráľovná liečivých bylín a zdravia. Bezpečne ju poznajú ženy, muži, starší ale aj deti pre jej pŕhlivý dotyk, ktorý je naozaj nezameniteľný. Táto rastlina má mnohostranné využitie

Žihľava obsahuje vitamíny C a B a provitamín A, a bohatá je aj na železo, horčík a vápnik.

Čaj zo žihľavy prelieči obličky, žlčník i pečeň, pomáha pri anémii, alergii, bojuje proti bolestiam hlavy a podporuje metabolizmus. Priaznivo ovplyvňuje činnosť vylučovacích čriev a pôsobí mierne močopudne. Žihľavový čaj sa zaraďuje aj k bojovníkom proti leukémii, artérioskleróze, chronickým bolestiam kĺbov i osteoporóze. Jeho dlhodobejšie užívanie je tiež výborným prírodným liekom na nádchu. Žihľavu by si mali dopriať určite aj cukrovkári, pretože znižuje hladinu krvného cukru. Žihľavový čaj sa pripravuje z jednej väčšej čajovej lyžičky na šálku vody. Žihľavu zalejeme prevarenou, avšak nie vrelou vodou. Necháme vylúhovať 5 minút. Žihľava má silný účinok pri trojtýždňovej očistnej kúre. Čaj sa pije len z jej listov, najlepšie čerstvo netrhaných alebo usušených, trikrát denne. Prvú šálku by sme mali vypiť hneď ráno nalačno. Účinky čaju sa zvýšia, pokiaľ čaj pijeme pomaly, v priebehu dvadsiatich minút. Žihľavový čaj riedi a čistí krv, odstraňuje vyrážky a farebné nerovnosti pokožky, odvodňuje telo a prečisťuje pečeň. Pri nedostatočnej činnosti srdca a obličiek sa jedna čajová lyžička varí 10 minút so 1/4 l vody a potom sa nechá 5 - 10 minút vylúhovať. Teplý odvar sa pije 3x denne. Pripravuje sa vždy čerstvý, bezprostredne pred použitím.


  • Žihľava dvojdomá