Prečo sú lisované oleje za studena zdravšie ako rafinované

Medzi bežnými olejmi a olejmi lisovanými za studena sú veľké rozdiely ako nutričné, tak chuťové. Rozdiely sú aj v použití olejov. Oleje lisované za studena sú "živé" potraviny získané z rastlín najšetrnejším spôsobom.


Rafinované oleje

Bežne predávané oleje sú získavané extrakciou za využitia vysokých teplôt a organických rozpúšťadiel. Sú všeobecne ďaleko lacnejšie, pretože tieto postupy umožňujú oveľa vyšší výťažok. Za vysokých teplôt však vzniká rada zapáchajúcich či toxických látok. Tieto látky spolu so zvyškami rozpúšťadla sa musia odstrániť tzv. Rafináciou. Zároveň sa však odstránai aj všetky látky, vyskytujúce sa v oleji v stopových množstvách. Získame tak čistý tuk bez pôvodnej chuti a vône. Inými slovami, rafinované oleje sú si navzájom veľmi podobné a môžeme ich ľubovoľne zamieňať. Takto rafinované oleje sú bežné v našej kuchyni.


Tieto oleje sa šetrne lisujú bez využitia vysokých teplôt a ďalšej nutné rafinácie. Obsahujú v oleji rozpustné vitamíny, prítomné v pôvodnej rastlinnej surovine, hlavne vitamín E, cenné nenasýtené mastné kyseliny a ďalšie živiny. Pre chuť oleje sú veľmi dôležité prírodné aromatické látky, ktoré v oleji zostanú pri lisovaní za studena. U týchto olejov sú veľmi dôležité tipy na použitie, pretože obsiahnuté mastné kyseliny sa za vysokých teplôt ničia a môžu sa premeniť na škodlivé látky. Nevýhodou lisovania za studena je malý výťažok lisovania. Rastlinná surovina sa po vylisovaní za studena často ďalej spracováva obvyklým spôsobom pre získanie bežného rafinovaného oleja. Oleje lisované za studena sú preto drahšie ako rafinované oleje. Dobrým kompromisom je používať oleje lisované za studena do pokrmov studenej kuchyne a pre konečnú úpravu varených či pečených jedál, napr .: na kašu, na zemiaky a do hotovej polievky alebo len tak za kávovú lyžičku pre zdravie.


  • Prečo sú lisované oleje za studena zdravšie ako rafinované