Prečo sú lisované oleje za studena zdravšie ako rafinované

Medzi bežnými olejmi a olejmi lisovanými za studena sú veľké rozdiely ako nutričné, tak chuťové. Rozdiely sú aj v použití olejov. Oleje lisované za studena sú "živé" potraviny získané z rastlín najšetrnejším spôsobom.


Rafinované oleje

Bežne predávané oleje sú získavané extrakciou za využitia vysokých teplôt a organických rozpúšťadiel. Sú všeobecne ďaleko lacnejšie, pretože tieto postupy umožňujú oveľa vyšší výťažok. Za vysokých teplôt však vzniká rada zapáchajúcich či toxických látok. Tieto látky spolu so zvyškami rozpúšťadla sa musia odstrániť tzv. Rafináciou. Zároveň sa však odstránai aj všetky látky, vyskytujúce sa v oleji v stopových množstvách. Získame tak čistý tuk bez pôvodnej chuti a vône. Inými slovami, rafinované oleje sú si navzájom veľmi podobné a môžeme ich ľubovoľne zamieňať. Takto rafinované oleje sú bežné v našej kuchyni.


Tieto oleje sa šetrne lisujú bez využitia vysokých teplôt a ďalšej nutné rafinácie. Obsahujú v oleji rozpustné vitamíny, prítomné v pôvodnej rastlinnej surovine, hlavne vitamín E, cenné nenasýtené mastné kyseliny a ďalšie živiny. Pre chuť oleje sú veľmi dôležité prírodné aromatické látky, ktoré v oleji zostanú pri lisovaní za studena. U týchto olejov sú veľmi dôležité tipy na použitie, pretože obsiahnuté mastné kyseliny sa za vysokých teplôt ničia a môžu sa premeniť na škodlivé látky. Nevýhodou lisovania za studena je malý výťažok lisovania. Rastlinná surovina sa po vylisovaní za studena často ďalej spracováva obvyklým spôsobom pre získanie bežného rafinovaného oleja. Oleje lisované za studena sú preto drahšie ako rafinované oleje. Dobrým kompromisom je používať oleje lisované za studena do pokrmov studenej kuchyne a pre konečnú úpravu varených či pečených jedál, napr .: na kašu, na zemiaky a do hotovej polievky alebo len tak za kávovú lyžičku pre zdravie.

Zdravotné účinky olejov lisovaných za studena podľa druhu :

Konopný olej

ľudovo sa mu hovorí "kefa na cievy" – prečisťuje cievy od zanášania
- pomáha priechodnosti ciev, a tým zlepšuje hladinu cholesterolu v krvi a znižuje krvný tlak
- pomáha pri kŕčových žilách
- napomáha pri liečbe srdcovo-cievnych ochorení a srdcovej arytmie
-
pri liečbe cukrovky
-
má silné protizápalové, antimykotické a regeneračné účinky - pomáha pri atopických ekzémoch, psoriáze, či lupienke (vnútorné aj vonkajšie použitie)
- podporuje nastolenie hormonálnej rovnováhy a to najmä v období menopauzy
- posilňuje imunitný systém a blokuje alergické reakcie
- konopný olej taktiež viditeľne zlepšuje kvalitu vlasov a nechtov
-
polynenasýtené mastné kyseliny a vysoký obsah GLA v konopnom oleji pracujú v organizme na niekoľkých úrovniach, udržujú metabolizmus buniek vo výbornej kondícii a podporujú imunitný systém, čím významne znižujú riziko rakovinových ochorení a pomáhajú v ich liečbe

Horčicový olej

- má blahodárne účinky na zlepšenie chuti k jedlu
- stimuluje činnosť tráviaceho ústrojenstva
- zvyšuje sekrečné a motorické funkcie žalúdka a čriev
- podporuje činnosť pečene a slinivky brušnej
- má antiseptické a antibakteriálne vlastnosti
- je vhodný pre liečbu porúch tráviaceho a cievneho systému
- pri prechladnutí

Makový olej

- je nefiltrovaný a šetrne vylisovaný, aj preto sa v ňom zachováva množstvo organických minerálov
(vápnik, fosfor, horčík, draslík, železo), vitamínov (E, B1, B12) a nenasýtených mastných kyselín (kyselina linolová, Omega 6 a Omega 3)
- tieto látky obsiahnuté v makovom oleji pomáhajú účinnému vstrebávaniu vápnika do kostí
- je účinný bojovník proti osteoporóze
- preventívne pomáha pri kazivosti zubov
- uvoľňuje svalové kŕče (ideálny pre športovcov)
- má upokojujúci účinok na psychiku, pôsobí proti stresu, zvyšuje psychickú odolnosť, nemá však žiadne omamné účinky
- vzhľadom na svoje zloženie je priam predurčený k ošetrovaniu pokožky, vlasov a nechtov, esenciálne mastné kyseliny obsiahnuté v oleji zároveň vyživujú a hydratujú pokožku
- účinne regeneruje pokožku, zanecháva ju hebkú a vláčnu, je vhodný pre normálnu, suchú ale aj ekzematickú pokožku
- je ideálny pre matky v čase kojenia, aj pre výživu dojčiat

Olej z Pestreca mariánskeho.

- obsahuje množstvo polynenasýtených mastných kyselín: stearovú, linolovú, palmitovú
- znižuje hladinu cholesterolu v krvi
- podporujú správnu činnosť pečene, žlčníka a zažívacieho traktu
- pestrec ako jediný obsahuje silymarín, látku, ktorá dokáže prirodzene obnoviť a regenerovať bunky pečene
- pestrec mariánsky dokonale očisťuje pečeňové bunky od toxínov, čím ochraňuje a posilňuje pečeň.

Repkový olej

- obsahuje mastné kyseliny, viacnásobné mastné kyseliny, vitamíny, minerály a stopové prvky
- priaznivo pôsobí na srdcovo-cievny systém
- priaznivo pôsobí na krvný tlak, na hladinu cholesterolu v krvi
- pozitívne ovplyvňuje  metabolizmus a trávenie
- priaznivo pôsobí aj na pamäť, na správny vývin svalov, červených krviniek, správnu funkciu bunkových membrán
- podporuje zrak, ako aj  celkový vonkajší zdravý vzhľad tela
- posilňuje vlasy a nechty, pomáha pri kožných ochoreniach
- vysoko cenený je však najmä pre ideálny pomer hladiny Omega 6 a Omega 3 mastných
kyselín
(má najvyváženejší pomer týchto kyselín spomedzi všetkých rastlinných olejov 2:1 ) a pre obsah vitamínu

Slnečnicový olej

- priaznivo vplýva na kardiovaskulárny systém a na hladinu cholesterolu v krvi
- na sliznicu - ukľudňuje všetky sliznice v tráviacom trakte, hlavne v spodnej časti hrtanu
- prispieva k stimulácii látkovej výmeny
-
je tiež bohatý na vitamín E, ktorý je prírodným antioxidantom
-
pomáha ovplyvňovať činnosť štítnej žľazy
-
pomáha pri nervových ochoreniach
-
má priaznivé účinky na pokožku


  • Prečo sú lisované oleje za studena zdravšie ako rafinované