Prečo sú lisované oleje za studena zdravšie ako rafinované
Medzi bežnými olejmi a olejmi lisovanými za studena sú veľké rozdiely ako nutričné, tak chuťové. Rozdiely sú aj v použití olejov. Oleje lisované za studena sú "živé" potraviny získané z rastlín najšetrnejším spôsobom.
Rafinované oleje
Tieto oleje sa šetrne lisujú bez využitia vysokých teplôt a ďalšej nutné rafinácie. Obsahujú v oleji rozpustné vitamíny, prítomné v pôvodnej rastlinnej surovine, hlavne vitamín E, cenné nenasýtené mastné kyseliny a ďalšie živiny. Pre chuť oleje sú veľmi dôležité prírodné aromatické látky, ktoré v oleji zostanú pri lisovaní za studena. U týchto olejov sú veľmi dôležité tipy na použitie, pretože obsiahnuté mastné kyseliny sa za vysokých teplôt ničia a môžu sa premeniť na škodlivé látky. Nevýhodou lisovania za studena je malý výťažok lisovania. Rastlinná surovina sa po vylisovaní za studena často ďalej spracováva obvyklým spôsobom pre získanie bežného rafinovaného oleja. Oleje lisované za studena sú preto drahšie ako rafinované oleje. Dobrým kompromisom je používať oleje lisované za studena do pokrmov studenej kuchyne a pre konečnú úpravu varených či pečených jedál, napr .: na kašu, na zemiaky a do hotovej polievky alebo len tak za kávovú lyžičku pre zdravie.
Zdravotné účinky olejov lisovaných za studena podľa druhu :
Konopný olej
ľudovo sa mu hovorí "kefa na cievy" – prečisťuje cievy od zanášania
- pomáha priechodnosti ciev, a tým zlepšuje hladinu cholesterolu v krvi a znižuje krvný tlak
- pomáha pri kŕčových žilách
- napomáha pri liečbe srdcovo-cievnych ochorení a srdcovej arytmie
- pri liečbe cukrovky
- má silné protizápalové, antimykotické a regeneračné účinky - pomáha pri atopických ekzémoch, psoriáze, či lupienke (vnútorné aj vonkajšie použitie)
- podporuje nastolenie hormonálnej rovnováhy a to najmä v období menopauzy
- posilňuje imunitný systém a blokuje alergické reakcie
- konopný olej taktiež viditeľne zlepšuje kvalitu vlasov a nechtov
- polynenasýtené mastné kyseliny a vysoký obsah GLA v konopnom oleji
pracujú v organizme na niekoľkých úrovniach, udržujú metabolizmus buniek
vo výbornej kondícii a podporujú imunitný systém, čím významne znižujú
riziko rakovinových ochorení a pomáhajú v ich liečbe
Horčicový olej
- má blahodárne účinky na zlepšenie chuti k jedlu
- stimuluje činnosť tráviaceho ústrojenstva
- zvyšuje sekrečné a motorické funkcie žalúdka a čriev
- podporuje činnosť pečene a slinivky brušnej
- má antiseptické a antibakteriálne vlastnosti
- je vhodný pre liečbu porúch tráviaceho a cievneho systému
- pri prechladnutí
Makový olej
- je nefiltrovaný a šetrne vylisovaný, aj preto sa v ňom zachováva množstvo
organických minerálov
(vápnik, fosfor, horčík, draslík, železo),
vitamínov (E, B1, B12) a nenasýtených mastných kyselín (kyselina
linolová, Omega 6 a Omega 3)
- tieto látky obsiahnuté v makovom oleji pomáhajú účinnému vstrebávaniu vápnika do kostí
- je účinný bojovník proti osteoporóze
- preventívne pomáha pri kazivosti zubov
- uvoľňuje svalové kŕče (ideálny pre športovcov)
- má upokojujúci účinok na psychiku, pôsobí proti stresu, zvyšuje psychickú odolnosť, nemá však žiadne omamné účinky
- vzhľadom na svoje zloženie je priam predurčený k ošetrovaniu pokožky,
vlasov a nechtov, esenciálne mastné kyseliny obsiahnuté v oleji zároveň
vyživujú a hydratujú pokožku
- účinne regeneruje pokožku, zanecháva ju hebkú a vláčnu, je vhodný pre normálnu, suchú ale aj ekzematickú pokožku
- je ideálny pre matky v čase kojenia, aj pre výživu dojčiat
Olej z Pestreca mariánskeho.
- obsahuje množstvo polynenasýtených mastných kyselín: stearovú, linolovú, palmitovú
- znižuje hladinu cholesterolu v krvi
- podporujú správnu činnosť pečene, žlčníka a zažívacieho traktu
- pestrec ako jediný obsahuje silymarín, látku, ktorá dokáže prirodzene obnoviť a regenerovať bunky pečene
- pestrec mariánsky dokonale očisťuje pečeňové bunky od toxínov, čím ochraňuje a posilňuje pečeň.
Repkový olej
- obsahuje mastné kyseliny, viacnásobné mastné kyseliny, vitamíny, minerály a stopové prvky
- priaznivo pôsobí na srdcovo-cievny systém
- priaznivo pôsobí na krvný tlak, na hladinu cholesterolu v krvi
- pozitívne ovplyvňuje metabolizmus a trávenie
- priaznivo pôsobí aj na pamäť, na správny vývin svalov, červených
krviniek, správnu funkciu bunkových membrán
- podporuje zrak, ako aj celkový
vonkajší zdravý vzhľad tela
- posilňuje vlasy a nechty, pomáha pri kožných ochoreniach
- vysoko cenený je však najmä pre ideálny pomer hladiny Omega 6 a Omega 3
mastných
kyselín (má najvyváženejší pomer týchto kyselín spomedzi
všetkých rastlinných olejov 2:1 ) a pre obsah vitamínu
Slnečnicový olej
- priaznivo vplýva na kardiovaskulárny systém a na hladinu cholesterolu v krvi
- na sliznicu - ukľudňuje všetky sliznice v tráviacom trakte, hlavne v spodnej časti hrtanu
- prispieva k stimulácii látkovej výmeny
- je tiež bohatý na vitamín E, ktorý je prírodným antioxidantom
- pomáha ovplyvňovať činnosť štítnej žľazy
- pomáha pri nervových ochoreniach
- má priaznivé účinky na pokožku