Pu Erh - Vzácnosť a obchodný artikel

Čaj Pu Erh má svoj pôvod v čínskom regióne Yunnan . Čaj sa tu pôvodne zbieral z divokých čajovníkov a potom sa lisoval, aby mohol byť lepšie prepravený na koňoch z hôr na trhy v Tibete a Nepále.


Čo je čaj Pu Erh

Čaj Pu-erh je dodatočne fermentovaný, čo znamená, že čajové listy po vysušení a valcovaní prechádzajú procesom mikrobiálnej fermentácie, čo spôsobuje stmavnutie listov a zmenu chuti. Tento proces umožňuje čajom, aby sa zlepšovali nielen s vekom ako kvalitné víno, ale veľa pu-erhov si dokáže uchovať svoju čerstvosť až päťdesiat rokov! Pu-erh čaje sa vyrábajú v lisovanej forme tehál alebo vo forme listov a môžu byť vyrobené z listov zeleného alebo čierneho čaju.

História čaju Pu-erh

Obchod s čajom Pu-erh sa začal v dynastii Tang, stal sa slávnym počas dynastie Ming a bol popularizovaný v dynastii Qing. Pu-erh bol prepravovaný mulicami a koňmi v dlhých karavanoch pozdĺž horských trás, ktoré sa stali známymi ako čajové kone. Obchodníci  si vymieňali čaj na trhoch oblasti Pu-erh (podľa neho dostal čaj svoje meno). Rastúci dopyt po čaji, ktorý sa dá ľahko prepravovať a ktorý sa na dlhých cestách nepoškodí, inšpirovali ćinskych výrobcov čaju, aby prišli so spôsobom konzervovania čaju. Zistilo sa, že špeciálnov dodatočnou fermentáciou sa čaj nielen udržiaval čerstvý, ale s vekom sa zlepšoval. Ľudia čoskoro zistili, že pu-erh tiež pomohol s trávením, poskytoval ich telu veľa živín a bol celkovo veľmi prospešný. Pu-erh čaj bol vysoko cenený a stal sa mocným nástrojom v čínskom obchode.

Výroba čaju Pu Erh

Existujú dva rôzne spôsoby výroby čaju typu „pu-erh“  Pri prvom type spracovania listy uschnú a potom sa zhromaždia na hromadách, podobne ako hromada kompostu, čo umožňuje vytvorenie špeciálnych baktérií a následnej fermentácií. Toto je najdôležitejší krok procesu nazývaný „Wo Dui“ . V tomto bode sa charakter čaju začína rozvíjať. Listy sa potom čiastočne vypália, aby sa zastavila enzýmová aktivita a ľahko sa previnú. Potom sa nechajú uschnúť v prostredí s dostatočnou vlhkosťou, aby čaj mohol pomaly oxidovať v priebehu času. V tomto kroku sa zároveň čaj okamžite zlisuje do koláčov alebo sa ponechá vo forme listov.

Druhá metóda spracovania bola vyvinutá čajovňou Yunnan Kunming začiatkom 70. rokov, aby sa urýchlil proces výroby. Čajové listy sa pozbierajú a nechajú sa uschnúť, potom sa zmiešajú s bakteriálnou kultúrou , ktoré by sa vytvorili pri prirodzenej fermentácii. Potom sa pu-erh nechá úplne fermentovať 40 dní v horúcom a vlhkom prostredí a potom sa vypáli, čím sa vytvorí zemitá chuť.

Zdravotné účinky čaju Pu Erh

-dokáže naštartovať metabolizmus
-chráni srdce, -zvyšuje imunitu
-pôsobí proti baktériám,
-obsahuje veľké množstvo antioxidantov,
-dodáva poriadný prísun energie,
-upravuje zažívanie,
-pomáha sa lepšie vyrovnať so stavmi po opitosti
-stará sa o dutinu ústnu

  • Pu Erh - Vzácnosť a obchodný artikel