Účinky čierneho čaju

Čierny čaj je vôbec najrozšírenejší a najznámejší čaj u nás. Je to ten druh čaju, ktorý prechádza dlhšou oxidáciou ako zelený alebo biely čaj. Ale všetky tieto čaje sú vyrábané z lístkov čajovníka čínskeho, latinsky Camellia sinensis

V krajine pôvodu, Číne, ak by sme chceli čierny čaj, s prekvapením by sme zistili, že sme dostali čaj typu Pu-erh. Číňania nášmu čiernemu čaju hovoria červený, zatiaľ čo my si predstavíme pod pojmom červený čaj skôr čaj rooibos z Južnej Afriky.

Jeho väčšiemu rozšíreniu výrazne pomohlo, že zatiaľ čo zelený čaj svoju vôňu počas roka stráca, čierny čaj si svoju výraznejšie vôňu udrží aj niekoľko rokov - a to bol pre obchodníkov voziacich čaj z ďalekej Ázie rozhodujúci dôvod k voľbe čierneho čaju práve ako typu čaju číslo jedna.

Základnou látkou v čiernom čaji je kofeín. V staršej literatúre sa môžeme stretnúť s tým, že kofeín je v káve, kým v čaji je tzv. Teín. Nie je to pravda, v oboch typoch stimulačných nápojov je kofeín, ale odlišné pôsobenie kávy a čaju je dané ďalšími prítomnými účinnými látkami.

Čaj tiež obsahuje tzv. Taníny (triesloviny), ktoré kofeín viaže, preto je jeho uvoľňovanie pozvoľnejšie a účinky dlhšie trvajúce. Tým sa líši od kávy. Čaj tiež obsahuje katechíny, čo sú látky radené do skupiny flavonoidov. Dôležité je, že to sú silné antioxidanty.

Obsahuje aj radu vitamínov a minerálov. Práve z minerálov je potrebné spomenúť fluór.

Medzi hlavné účinky čierneho čaju patrí :

-vďaka obsiahnutému kofeinu nás nabíja energiou
-je v ňom veľké množstvo antioxidantov a zbavuje nás škodlivých voľných radikálov
-pôsobí pozitívne pri srdečných ťažkostiach, diabete či osteoporóze,
-zlepšuje schopnosť sústrediť sa
-uvádza sa jeho prínos pri prevencii nástupu rakoviny vaječníkov
-zabraňuje nežiadúcemu usádzaniu cholesterolu
-pomáha chrániť zuby a odstraňuje povlak
-posilňuje imunitu
-zlepšuje zažívánie a uľahčuje redukciu hmotnosti
-znižuje úroveň stresu a podporuje dobrú náladu

  • Účinky čierneho čaju