Čaj zo Srí Lanky (Cejlónsky čaj)

Aj keď sa to môže zdať zvláštne, príbeh Cejlonského čaju začína kávou. Prvé čajové kríky komerčného množstva vysadil na Srí Lanke James Taylo v roku 1867. Odvtedy, postupne všetky kávové plantáže roľníci nahradili čajovníkom 

Taylor potom založil prvú čajovú „továreň“ na ostrove. V skutočnosti išlo o pomerne primitívnu výrobu. Továreň sa čoskoro stala známou po celom ostrove. V roku 1872 Taylor vynašiel stroj na rolovanie listov a o rok neskôr poslal 200 ton čaju do Anglicka. Taylor vyškolil množstvo asistentov a odvtedy cejlónsky čaj pravidelne prichádzal do Londýna a Melbourne. Jeho úspech viedol k otvoreniu aukčného trhu v Kolombe v roku 1883 a k založeniu združenia obchodníkov s čajom v Kolombe v roku 1894.

Druhy Cejlónskeho Čaju

Chuť a bohatosť cejlónskeho čaju je známa po celom svete. Starostlivosť a oddanosť, ktorá sa spája s výrobou cejlónskeho čaju, je to, čo ho robí mimoriadne výnimočným. Srí Lanka je domovom viac ako 188 000 hektárov pôdy, kde sa pestuje čaj, z ktorých sa vyprodukuje asi 298 000 ton čaju a predstavuje viac ako 19 % svetového exportu.

Cejlónsky čierny čaj

Cejlónsky čierny čaj je už viac ako storočie jedným z najznámejších a najobľúbenejších čajov na svete.
V dôsledku blízkosti rovníka sú klimatické podmienky Srí Lanky ideálne na pestovanie a produkciu čierneho čaju. Čaj sa pestuje na mnohých usadlostiach po celej krajine, ktoré sa líšia nadmorskou výškou, čo mu dodáva charakteristické vlastnosti. Vysoko pestovaný čaj má medovo zlatý likér, ktorý je ľahký a vďaka svojej dobre definovanej chuti, aróme a sile je považovaný za jeden z najlepšie chutiacich čajov na svete. Nízko pestovaný čaj má vínovohnedý likér a chuť, ktorá je dosť silná. Stredne pestované čaje majú silnú, bohatú a plnú chuť.

Cejlónsky zelený čaj 

Povestná kvalita cejlónskeho čaju sa rýchlo rozrástla o zelený čaj. Rovnako ako čierny čaj, milovníci čaju na celom svete objavujú kvalitu aj cejlónskeho zeleného čaju. Odvetvie cejlónskeho zeleného čaju, aj keď je veľmi mladé, rýchlo rastie, pretože tento produkt si získal popularitu medzi pijanmi čaju po celom svete. Cejlónske zelené čaje majú vlastnosti, ktoré ich odlišujú od ostatných zelených čajov vyrábaných na celom svete, majú tendenciu byť tmavšie v suchých aj vylúhovaných listoch a majú pomerne bohatú chuť.

  • Čaj zo Srí Lanky (Cejlónsky čaj)