Rooibos
Rooibos sa vyrába v južnej Afrike z rozkúskovaných vetvičiek a špicatých listov tzv. červeného kra Aspalatus linearis. Má príjemnú medovú vôňu a sladkastú chuť.
Domorodci sa naučili zberať tieto
rastliny, nahrubo ich posekať, dobre roztĺcť kladivami na drobné kúsky a
nechať sfermentovať na hromadách ešte predtým, ako ich celkom vysušili
na slnku.
V roku 1904 ruský priekopník a imigrant Benjamin Ginsberg si uvedomil, že tento chutný domorodý nápoj Krovákov by mohol mať úspech aj na trhu. Začal predávať nový "horský čaj" najpr Juhoafričanom v Kapskom meste a pomocou svojho obchodného mena sa ho snažil dostať z Južnej Afriky, kde sa dodnes produkuje, aj na trhy Európy.
Ako popularita nového čaju rástla, začali sa v Južnej Afrike zakladať nové farmy na jeho pestovanie najmä okolo Clanwilliamu v oblasti strmých skalnatých vrchov a čistých horských bystrín. Aj dnes sú výrobné technológie prakticky zhodné s pôvodnými spred 100 rokov, avšak samozrejme s väčším využitím jemných mechanických metód a laboratórnych kontrol.
zobraziť viac
Zdravý a chutný
Najviac pozornosti sa stále venuje zdravotným účinkom čaju rooibos,no
zaujímavé je I jeho široké kulinárske využitie a použitie do celého
spektra chutných nápojov a drinkov. Napríklad sa odporúča pripraviť si
ľadový rooibos s kúskami čerstvého pomaranča, citróna a lístočkami mäty.
Alebo tiež ho pridávať do celej škály polievok a omáčiek, ktoré
rozožiari svojou farbou a vôňou. Môže sa piť horúci alebo studený,
miešať sa s džúsmi, šumivým vínom, škoricou, citrónovou šťavou alebo s
medom. Spomedzi osvedčených receptov na slávnostné príležitosti
môžete si vybrať niektorý, kde sa rooibos podáva s červeným vínom za
studena, alebo sa varia spolu s koreninami a výsledkom je výborný horúci
drink.