Nepálsky čaj
Spočiatku nepálske čaje iba dotovali nedostatočné množstvo ćaju v Indii a vlastný čaj skoro vôbec nevyrábali. . Ale od roku 1978, keď oblasť Ilam založil svoje vlastné továrne na spracovanie čaju, stagnujúci priemysel začal vykazovať známky oživenia.
V roku 1982 začal Nepál produkovať svoj vlastný kvalitný čaj a päť okresov Ilam spolu s Jhapa, Dhankuta, Terhathum a Panchthar boli vyhlásené za „nepálske čajové zóny“. V poslednom desaťročí 20. storočia prišli nezávislé organizácie, aby zlepšili a zušľachtili nepálsky čaj a pomohli vytvoriť komerčne životaschopný priemysel.
Hoci Nepálsky čaj bol svetu predstavený až po Indickom čaji Darjeeling, je dnes jedným z najlepších na svete a dokáže vyniknúť svojou farbou, fúziou, chuťou a vôňou.
Súčasný nepálsky čajový priemysel
Dnes je viac ako 16 000 hektárov kopcovitých oblastí v Nepále venovaných pestovaniu čaju. Existuje šesť hlavných oblastí, ktoré produkujú čaj: Ilam , Panchthar, Dhankuta, Terhathum, Sindhulpalchok a Kaski.
Nepálsky čajový priemysel sypaného čaju zaźíva posledné roky niečo ako renesanciu. Nová generácia malých pestovateľov čaju dokázala spojiť svoje odborné znalosti pri pestovaní a výrobe čaju. Pomáha to vytvoriť vzrušujúcu novú identitu nepálskeho čaju.