Japonský čaj

Čaj sa prvýkrát dostal do Japonska z Číny v 700-tych rokoch. Počas obdobia Nara (710-794) bol čaj luxusným produktom dostupným len v malých množstvách kňazom a šľachticom ako liečivý nápoj.


Približne na začiatku obdobia Kamakura (1192-1333) si Eisai, zakladateľ japonského zenového budhizmu , priniesol z Číny zvyk vyrábať čaj z práškových listov. Následne sa pestovanie čaju rozšírilo po Japonsku, najmä v chráme Kozanji v Takao a v Uji .

Čaj a to najmä zelený  je najobľúbenejším nápojom v Japonsku a dôležitou súčasťou japonskej kultúry jedla . Rôzne druhy čaju sú široko dostupné a konzumované kedykoľvek počas dňa.

Kde sa dá nájsť čaj v Japonsku ? 

Čaj toho či onoho druhu, teplý alebo studený, nájdete prakticky vo všetkých reštauráciách , predajných automatoch , kioskoch, obchodoch so zmiešaným tovarom a supermarketoch .V reštauráciách sa zelený čaj často podáva s jedlom alebo na konci jedla a to zadarmo

V neposlednom rade sa veľa druhov čajov predáva v PET fľašiach a plechovkách v obchodoch a automatoch po celom Japonsku. Sú dostupné teplé aj studené, hoci horúci čaj je v letných mesiacoch menej dostupný, najmä v predajných automatoch.

Druhy čaju v Japonsku

Klasický zelený čaj: , sencha, bancha

Pestujú sa rôzne druhy zeleného čaju, ktoré sa líšia načasovaním zberu a množstvom slnečného žiarenia, ktorému sú čajové lístky vystavené. Najvyššou triedou  zeleného čaju je sencha, ktorá sa zbiera počas prvého kola zberu. Bancha je nižší stupeň zeleného čaju, ktorého listy sa získavajú z neskorších úrod.

Matcha (práškový zelený čaj)

Na matchu sa používajú len tie najkvalitnejšie listy, ktoré sa sušia a melú na jemný prášok, ktorý sa potom zmiešava s horúcou vodou. 

Hojicha (pražený zelený čaj)

Hojicha sa spracováva pražením čajových lístkov, čím listy získavajú charakteristickú červenohnedú farbu. Teplo z praženia tiež spúšťa chemické zmeny v listoch, čo spôsobuje, že čaj Hojicha má sladkú, mierne karamelovú arómu.

Genmaicha (zelený čaj s praženou hnedou ryžou)

Genmai je neleštená hnedá ryža . Genmai zrná sú pražené a zmiešané s čajovými lístkami na výrobu Genmaicha. Pražený genmai dodáva čaju žltkastú farbu a zvláštnu chuť. Genmaicha sa s obľubou podáva ako alternatíva k štandardnému zelenému čaju.

Benifuki (čierny čaj)

Aj keď japonsko je krajinou kde sa preferuje zelený čaj. Vyrábajú aj veľmi kvalitný a chutný druh čierneho ćaju.

  • Japonský čaj