Kenské čaje

Keňa má čajovú históriu siahajúcu až do roku 1903, kedy boli čajové semená z Indie prvýkrát vysadené na farme s rozlohou dvoch hektárov. 

Je tretím najväčším svetovým producentom čaju a je najväčším svetovým exportérom. Krajina sa špecializuje na spôsob výroby CTC (crush, tear, curl), kedy čajové lístky prechádzajú cez protibežne rotujúce valce a čaj je veľmi jemne narezaný. Tento proces bol navrhnutý na prípravu čaju na vrecúška.

CELOROČNÁ VÝROBA

Keňa leží na rovníku, čo znamená, že čaj sa môže pestovať po celý rok.  Keňa je špecifická tým že v týchto klimatických podmienkach sa nedarí žiadnym čajovým škodcom čo zaručuje že čaje sú prirodzene organické. Čaj sa tu pestuje na celom území. 

Na východe je oblasť, kde sa tradične vyrába o niečo kvalitnejší čaj, kde sú špecializované továrne, ktoré zásobujú okolití drobní farmári. Na západe pôsobia väčšie súkromné ​​plantážne spoločnosti.

JASNÉ, FAREBNÉ A SVIEŽE

Vo všeobecnosti sú kenské čaje veľmi svetlé, farebné, s červenkastým medeným odtieňom a príjemnou sviežou chuťou. Sú obzvlášť vhodné na čajové vrecúška a používajú sa v niekoľkých zmesiach,
Keďže sa kenský čaj pestuje celoročne, je cenený najmä pre svoju čerstvosť.


  • Kenské čaje