Oolong predstavuje obľúbený polofermentovaný druh čaju. Čínsky sa nazýva Wu-lung. Jedná sa o čaje polozelené až žltozelené. Polozelený čaj znamená prechod medzi zeleným a čiernym čajom. Niektoré oolongy sú viac fermentované, iné menej. Fermentácia je proces, ktorý ovplyvňuje mnohé vlastnosti čaju. Okrem iného aj obsah kofeínu. Čaj oolong má výbornú sladkastú chuť. Oolong sa vyrába predovšetkým v Číne a Taiwane
Výroba oolongu nemá takú tradíciu ako výroba iných známych čajov. Celkovo je výroba polofermentovaných čajov náročná a vyvinutá bola až v polovici 19. storočia.
Postup výroby oolong :
Čajové lístky oolong sa zberajú len v čase ich plnej zrelosti. Vďaka tomu si zachovávajú svoju jedinečnú chuť. Po zbere sa nechávajú lístky čaju zvädnúť na slnku a potom dochádza k polofermentacii.
zobraziť viac
Oblasti produkcie oolongu : Čína,Taiwan Zhejiang Čina